Valtio Expo 2017: millainen on Virkamies 2.0?

Kevätaurinko paistaa ja ulkona leijailee muutama lumihiutale. Poikakuoro Cantores Minores kajauttaa ilmoille Sibeliuksen Finlandian 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. On jälleen toukokuisen Valtio Expon aika.

Tämän vuoden teema on ”Töissä valtiolla”. Tarjolla on laaja kattaus puheenvuoroja ja paneelikeskusteluita digitalisaatiosta, uudistuksista, sekä niiden vaikutuksista toimintatapoihin ja palveluihin.

Tilaisuuden avauspuheenvuorossa ministeri Vehviläinen kertoo odottavansa virkamiehiltä tulevana vuonna ennen kaikkea uutta asennetta, epävarmuuden sietämistä, poikkihallinnollista yhteistyötä sekä vahvaa toimeenpanoa ja johtamista.

Näitä kaikkia varmasti tarvitaan, sillä käynnissä ovat suuret muutokset. Suurimmat sataan vuoteen, olen kuullut useiden todenneen. Muutoksista osa on hallinnollisia, osa puolestaan virkamiesten työn tekemisen kulttuuriin liittyviä.

Moniin työskentelykulttuuriin liittyvistä kehityshankkeista virkamieskunta on päässyt itse vaikuttamaan. Päivän mittaan kuultiin puheenvuoroja kertyneistä kokemuksista, kuten työskentelytiloista, etätyön mahdollistavista teknisistä ratkaisuista ja uudistuvasta organisaatiokulttuurista. Samat teemat ovat viime aikoina olleet meillä DNA:llakin esillä.

Organisaatiokulttuurin osalta mielenkiintoinen poiminta ohjelmistosta oli ”Virkamies 2.0” -paneelikeskustelu. Perinteinen näkökulma on, että pelko ohjaa virkamiesten toimintaa, varsinkin hankinnoissa. Miten tästä päästäisiin eroon? Virkamies 2.0 saa myös epäonnistua, kunhan oppii siitä!

Millaiset ominaisuudet Virkamies 2.0:aa sitten auttavat menestymään tehtävässään:

  1. Hyvät vuorovaikutustaidot
  2. Empatiakyky
  3. Rohkeus avata keskeneräisiä asioita

Kaiken tämän voi kiteyttää rohkaisuksi kokeilukulttuuriin. Kokeilukulttuurissa on “lupa tehdä fiksummin, ellei jopa velvollisuus”, kiteytti yksi keskustelijoista. Luottamus ja verkostona toimiminen korostuvat. Kokeilussa jo mukana olleet organisaatiot olivat myös perustaneet keskuudestaan muutoksentekijäverkostoja, joiden tehtävänä oli tukea työskentelykulttuurin muutoksia eri puolilla organisaatioita.

Yhteenvetona voi todeta, että tapahtuman kävijöistä huokui kaiken kaikkiaan aiempia vuosia positiivisempi vire ja hyvä niin, sillä tulevien vuosien aikana tulemme yhdessä tekemään paljon uutta yhteisen yhteiskuntamme hyväksi!

Valtiokonttorin yhdeksättä kertaa järjestämä vuotuinen Valtio Expo keräsi ennätykselliset 1300 valtionhallinnon päättäjää ja asiantuntijaa yhdessä 300 näytteilleasettajan edustajan kanssa Marina Congress Centeriin.

Tommi Hirvi

Tommi Hirvi

toimii myyntipäällikkönä DNA:n julkishallinnon tiimissä. Yhteiskunnalliset asiat ja tietoturva lähellä sydäntä. Koirankasvattajan puoliso, perheenisä ja kahvakuulailija. Twitter @TommiHirvi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *